De la o stare la alta

Stare de alertă

Pe 14 mai se termină Starea de urgență, însă pe 15 se intră în stare de alertă!

Vrând, probabil, să liniştească populaţia,  dar să şi arate că își respectă cuvântul dat în urmă cu ceva timp, preşedintele Klaus Werner Iohannis a anunţat luni, pe 4 mai, că nu o să mai emită, pe 15 mai, decret pentru Prelungirea Stării de urgenţă și se va intoduce Stare de alertă.

„Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă”.

Președintele Iohannis a transmis că Starea de urgență va fi înlocuită de Starea de alertă.

Printre măsurile ce vor fi luate, se numără: libera circulaţie în interiorul localităţilor, redeschiderea saloanelor de coafură, a cabinetelor stomatologice, a muzeelor şi a bazelor sportive pentru sportivii de performanţă.

„Situația nu s-a îmbunătățit încă. Deci, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut.

 

„Epidemia nu a trecut”. Parcă era vorba de pandemie, domnule președinte!

Ați observat, cu siguranță, din comunicările publice că am avut și astăzi iarăși peste 300 de persoane care au fost testate pozitiv și, în acest fel, nu putem să spunem că boala a trecut. Însă, la un moment dat, trebuie să mergem mai departe și acest mai departe se concretizează în forma de organizată, trecând de la starea de urgență la stare de alertă.

Acum, câteva lucruri totuși se schimbă, dar, înainte să spun ce se relaxează, repet: epidemia nu a trecut! Trebuie să fim foarte responsabili și trebuie să avem foarte mare grijă în continuare!

În realitate, indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează această epidemie și depinde de noi dacă aici, la noi, în România, o controlăm mai bine sau mai puțin bine.

Eu îmi doresc foarte mult să o controlăm bine, cu toții împreună, asta însemnând să respectăm indicațiile autorităților!

În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm.

Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem”, a declarat Klaus Iohannis referindu-se la măsurile incluse în starea de alertă.

Ce se întâmplă după 15 mai: Relaxare „pas cu pas”

Este un prim pas important. Mulți mă întreabă, și se întreabă: „bun, și ce se întâmplă mai departe?”, și vreau să spun din capul locului că așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Deci, unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul la iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie, și așa mai departe.

Acum, din 15 mai, vom avea, de exemplu, la dispoziție iarăși saloanele de îngrijire personală, deci se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie, și așa mai departe. De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice. Tot din 15 mai se vor redeschide muzeele”, a declarat șeful statului.

Masca e obligatorie în spațiile închise. Măsurile de relaxare de mișcare mai liberă nu se vor aplica în localitățile care sunt în carantină!

Da, se pare că încă nu vom putea scăpa de povara purtării măștilor, mai ales că vine și vara și este chiar enervant și nesănătos să purtăm mască la 30 de grade, de exemplu.

Ce spune Iohannis: „Cu toții vom purta mască de protecție când suntem în spații publice închise. De asemenea, când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii. Măsurile de relaxare de mișcare mai liberă nu se vor aplica în localitățile care sunt în carantină! Deci, acolo unde localitatea este declarată în carantină, această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat.

Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele”, declară Iohannis.

Atenție, sportivi! Relaxare și nu prea pentru competițiile sportive

Despre mult așteptatele competiții sportive, Klaus Iohannis declară că sporturile individuale vor fi permise, însă numai cele individuale!

„Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber.

Este încă un aspect destul de important pe care l-aș menționa pe scurt, care se referă la sportivi. Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire.

Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori – atenție, ca să nu fim greșit înțeleși. Deci, cantonamentele, dar numai în condiții speciale, pentru profesioniști”, a susținut președintele Iohannis.

Sursă foto: presidency.ro